Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Fillona se valí další obvinění. Před úřady prý zamlčel půjčku

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž – Problémy kolem francouzského prezidentského kandidáta umírněné pravice neberou konce. Objevilo se obvinění, že François Fillon si v roce 2013 půjčil od jednoho podnikatele 50.000 eur (1,4 milionu Kč), které zamlčel úřadům.

S obviněním přišel francouzský týdeník Canard Enchaîné. Tvrzení listu nejspíš dále zhorší Fillonovy vyhlídky na volební úspěch.

Satirický list Canard Enchaîné, který má zpravidla spolehlivé zdroje a zveřejnil i dřívější podezření ohledně Fillonovy rodiny, tvrdí, že půjčku nynějšímu kandidátovi před lety poskytl podnikatel Marc Ladreit de Lacharrière a nechtěl za ni žádné úroky.

„Prezidentský kandidát pravice nepokládal za nutné uvést těchto 50.000 eur ve svém majetkovém přiznání pro úřad, který dohlíží na transparentnost veřejného života," napsal list. „Tato půjčka už byla zcela zaplacena," řekl bez dalších podrobností satirickému týdeníku Fillonův advokát Antonin Levy.

Fillon loni jasně vyhrál republikánské primárky. Od té doby byl favoritem voleb, Od ledna čelí podezření, že jeho manželka a děti neoprávněně s jeho vědomím pobíraly příjmy jako parlamentní asistenti.

Od té doby jeho preference v průzkumech klesly tak, že nemá postoupit z prvního kola prezidentských voleb 23. dubna do závěrečného duelu 7. května. Jeho odstoupení z kampaně chce 70 procent lidí i mnozí straničtí kolegové, ale Fillon to odmítá. Cítí se nevinen a hovoří o spiknutí.

Témata:  Francie François Fillon volby ve Francii

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy