reklama

Už minulý týden navzdory odporu konzervativního kabinetu schválila horní komora dodatek o garanci práv občanů EU po brexitu. Vláda obě změny odmítá. Kvůli dodatkům se musí text vrátit do poslanecké sněmovny a hrozí zpoždění zahájení jednání Britů s Bruselem.

Dodatek dnes podpořilo 366 lordů a 268 bylo proti. Ministr pro brexit David Davis na hlasování reagoval prohlášením, že kabinet se v dolní komoře pokusí oba dodatky zrušit. Vláda má ve Sněmovně lordů menšinu, v poslanecké sněmovně, která text zákona již schválila v navrženém znění, ale disponuje většinou hlasů.

Mayová už dříve uvedla, že zaručit parlamentu, že bude rozhodovat o procesu odchodu z unie, by bylo v tomto okamžiku neopatrné. Mohlo by to podle ní povzbudit EU k tomu, aby Británii navrhla nevýhodnou smlouvu v naději, že zákonodárci poté zablokují odchod země z bloku.

Například šéf opozičních liberálních demokratů Dick Newby ale označil tvrzení Mayové za „směšné". „Je nutné, aby rozhodoval parlament," zdůraznil. Varoval, že zamýšlený postup vlády při brexitu může vést k tomu, že Spojené království odejde z unie bez uzavření dohod s dosavadními 27 partnery.

Premiérka chce aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy a tím zahájit vyjednávání podmínek brexitu do konce tohoto měsíce. Podle některých britských zdrojů doufala, že se tak stane už na čtvrtečním summitu EU v Bruselu. To ale kvůli návrate návrhu zákona o brexitu k novému projednání v dolní komoře není možné.