Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN varuje: Jižní Súdán je na prahu genocidy, trápí ho hladomor. Nic se tu neděje, oponuje vláda

Armáda Jižního Súdánu
Armáda Jižního Súdánu
Foto: Pixabay

Juba - Jižním Súdánem v současné době zmítá hladomor, kvůli etnickému násilí se nejmladší stát světa navíc ocitá na prahu genocidy. Uvádí to zpráva Rady OSN pro lidská práva, že které cituje agentura AP.

Studie, která se zabývá situací v Jižním Súdánu, je podle OSN zatím nejrozsáhlejší dokumentací etnického násilí v zemi. Zpráva zaznamenala případy bombardování civilistů i to, že je úřady nechaly hladovět. Dokument rovněž upozorňuje, že řada jihosúdánských politiků, včetně prezidenta, používá nenávistný jazyk vůči určitým skupinám.

„Činy páchali především vojáci a příslušníci bezpečnostních složek a provládní milice. (...) Pokud pachatelé nebudou souzeni, může to vážně ohrozit existenci státu," stojí ve zprávě. Jihosúdánské úřady nařčení z etnického násilí opakovaně odmítly.

Zpráva OSN popisuje etnické násilí namířené na skupinu Shilluk žijící v oblasti Horního Nilu. Kvůli bombardování města Wau Shilluk 20.000 příslušníků této etnické skupiny bylo nuceno opustit své domovy. "Našim lidem hrozí reálné a kulturní vyhubení," řekl v sobotu vůdce skupiny Kwongo Dak Padiet. OSN rovněž upozornila na útoky namířené proti etniku Nuerů. Vojáci, kteří jsou loajální k prezidentovi a jako on patří k etniku Dinků, prý útočí na Nuery a znásilňují jejich ženy.

„Tato zpráva OSN neodráží realitu. Nic se neděje. Lidé v Jižním Súdánu se připravují na národní dialog," řekl AP vládní mluvčí Michael Makuei. S nápadem takzvaného národního dialogu, jehož cílem je zlepšení komunikace mezi různými politickými silami, přišel prezident Kiir loni.

Země je zmítána etnickým násilím takřka od svého založení v roce 2011. V prosinci 2013 v zemi vypukla občanská válka. V srpnu 2015 dosáhli znepřátelení politici Salva Kiir a Riek Machar dohody o příměří, boje v Jižním Súdánu ale pokračují. V důsledku násilností přišly o život desítky tisíc lidí a zhruba 1,5 milionu lidí opustilo své domovy. Minulý měsíc OSN oznámila, že 100.000 obyvatel dvou okresů Jižního Súdánu trpí hladomorem. Pokud se situace nezlepší, podvýživa prý hrozí až milionu lidí.

Témata:  Jižní Súdán OSN (Organizace spojených národů) hladomor

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy