Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpova slova o odposleších bude řešit Senát i Sněmovna

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington – Americký prezident Donald Trump tvrdí, že jej jeho předchůdce Barack Obama nechal odposlouchávat. Obviněním se budou zabývat obě komory Kongresu. 

Vedle výborů Sněmovny reprezentantů hodlá obvinění vznesené bez jakýchkoli důkazů prošetřit i Senát. CNN to dnes řekl druhý nejvýše postavený republikánský senátor John Cornyn. „Je nutné to vyšetřit, abychom zjistili, jaká jsou fakta," řekl s tím, že Senát se bude Trumpovým prohlášením zabývat v rámci vyšetřování údajných ruských zásahů do loňské prezidentské kampaně.

V sobotu brzy ráno Trump na twitteru napsal, že jej Obama během kampaně nechal v kanceláři v Trump Tower odposlouchávat. Tyto údajné praktiky přirovnal k aféře Watergate. Bílý dům následně požádal kongresové výbory, které se zabývají vyšetřováním údajného ruského ovlivňování loňské volební kampaně v Trumpův prospěch, aby Obamův postup prošetřily.

Mluvčí Baracka Obamy se proti nařčení ostře ohradil, odposlechy Trumpa vyloučil i tehdejší šéf tajných služeb James Clapper. Ředitel FBI James Comey podle médií označil Trumpovo tvrzení za nepravdivé.

Demokraté prezidentova slova vesměs odsuzují jako falešná obvinění, která mají za cíl odvést pozornost od vyšetřování údajné pomoci Rusů Trumpově kampani. Republikáni jsou zdrženlivější a poukazují na to, že je třeba počkat, jestli Trump předloží důkazy.

„Pokud to prezident Spojených států řekl, má pro to své důvody. Má nějaký přesvědčivý důkaz, že k tomu došlo," řekl ministr vnitřní bezpečnosti John Kelly stanici CNN.

Témata:  Donald Trump Barack Obama USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy