reklama

Současná pravidla Evropské unie uvádějí, že žadatelé musí požádat o azyl v prvním členském státě EU, do kterého vstoupí. V důsledku toho asi 160.000 migrantů v současné době uvízlo v Řecku a Itálii, nejčastějších vstupních místech do EU.

Pro švédský list Dagens Nyheter (DN) Wikströmová uvádí, že pokusy přesunout těchto 160 tisíc žadatelů o azyl z Itálie a Řecka mezi národy EU skončily naprostým fiaskem, a proto by podle ní měl být vytvořen mechanismus pro členské státy, které by rovnoměrně sdílely odpovědnost.

„Distribuční stupnice je vypracována na základě HDP a počtu obyvatel, podíl odpovědnosti každé země by tak byl naprosto jasný. Pokud členský stát splní svou část společné odpovědnosti, žadatelé o azyl, kteří přicházejí, by byli distribuováni do jiných zemí," vysvětluje Wikströmová.

Hraniční národy jsou si podle ní dobře vědomy, že mnoho žadatelů o azyl bude cestovat dál do zemí jako je Švédsko a Německo. Připomíná, že je obtížné vrátit žadatele o azyl do první země EU, do které dorazili, v případě, že nebyli registrováni ve společné databázi Unie. Jinými slovy - obě hraniční země a mají motivaci neregistrovat žadatele o azyl v databázi. A to chce Wikströmová změnit.

V září 2015 se ostatní členské země zavázaly, že si v příštích dvou letech rozdělí až 160.000 migrantů, kteří se dostali z Afriky a Blízkého východu přes Středozemní moře do Řecka a do Itálie. Zatím se to ale podařilo jen asi u 13.500 žadatelů o azyl. Maďarsko, Rakousko a Polsko účast na tomto plánu odmítají, zatímco jiné země jako Česká republika, Slovensko, Bulharsko a Chorvatsko se zapojují jen velmi omezeně, podotýká komise.

Komisař pro migraci, vnitřní věci a občanství Dimitris Avramopoulos v prohlášení uvedl: „Odpovědnost nelze spravedlivě rozdělit bez solidarity. Všechna naše opatření jsou vzájemně propojena a členské státy si nemohou vybírat jen to, co chtějí splnit. Je na členských státech, aby jednaly, plnily své povinnosti a zajistily, aby všichni oprávnění žadatelé byli přemístěni.“

Ve svém projevu k novinářům dodal : „Pokud nebudeme mít v září hmatatelné úsilí... Komise nebude váhat využít své moci."