Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

A je tu další plán na přerozdělení migrantů. Členské státy musí jednat, jinak je potrestáme, zní z EU

uprchlíci
uprchlíci
Foto: Reprofoto YouTube

Stockholm - Žadatelé o azyl by neměli mít právo zvolit si zemi EU, ve které žádost podají. Navrhla to švédská europoslankyně a zpravodajka Evropského parlamentu k reformě azylového systému EU Cecilia Wikströmová.

Současná pravidla Evropské unie uvádějí, že žadatelé musí požádat o azyl v prvním členském státě EU, do kterého vstoupí. V důsledku toho asi 160.000 migrantů v současné době uvízlo v Řecku a Itálii, nejčastějších vstupních místech do EU.

Pro švédský list Dagens Nyheter (DN) Wikströmová uvádí, že pokusy přesunout těchto 160 tisíc žadatelů o azyl z Itálie a Řecka mezi národy EU skončily naprostým fiaskem, a proto by podle ní měl být vytvořen mechanismus pro členské státy, které by rovnoměrně sdílely odpovědnost.

„Distribuční stupnice je vypracována na základě HDP a počtu obyvatel, podíl odpovědnosti každé země by tak byl naprosto jasný. Pokud členský stát splní svou část společné odpovědnosti, žadatelé o azyl, kteří přicházejí, by byli distribuováni do jiných zemí," vysvětluje Wikströmová.

Hraniční národy jsou si podle ní dobře vědomy, že mnoho žadatelů o azyl bude cestovat dál do zemí jako je Švédsko a Německo. Připomíná, že je obtížné vrátit žadatele o azyl do první země EU, do které dorazili, v případě, že nebyli registrováni ve společné databázi Unie. Jinými slovy - obě hraniční země a mají motivaci neregistrovat žadatele o azyl v databázi. A to chce Wikströmová změnit.

V září 2015 se ostatní členské země zavázaly, že si v příštích dvou letech rozdělí až 160.000 migrantů, kteří se dostali z Afriky a Blízkého východu přes Středozemní moře do Řecka a do Itálie. Zatím se to ale podařilo jen asi u 13.500 žadatelů o azyl. Maďarsko, Rakousko a Polsko účast na tomto plánu odmítají, zatímco jiné země jako Česká republika, Slovensko, Bulharsko a Chorvatsko se zapojují jen velmi omezeně, podotýká komise.

Komisař pro migraci, vnitřní věci a občanství Dimitris Avramopoulos v prohlášení uvedl: „Odpovědnost nelze spravedlivě rozdělit bez solidarity. Všechna naše opatření jsou vzájemně propojena a členské státy si nemohou vybírat jen to, co chtějí splnit. Je na členských státech, aby jednaly, plnily své povinnosti a zajistily, aby všichni oprávnění žadatelé byli přemístěni.“

Ve svém projevu k novinářům dodal : „Pokud nebudeme mít v září hmatatelné úsilí... Komise nebude váhat využít své moci."

Témata:  uprchlíci EU Švédsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy