Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gabriel se bude ve Varšavě přimlouvat za Tuska, tisk mu ale moc šancí nedává

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Berlín/Varšava - Zítra by se mělo na summitu EU rozhodnout, kdo se stane příštím předsedou Rady Evropy, tedy jakýmsi prezidentem unie. Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel se proto dnes vydá do Varšavy, kde se bude přimlouvat za Donalda Tuska.

Sám Gabriel v rozhovoru, který dnes zveřejnil polský list Gazeta Wyborcza, zdůraznil, že mu záleží na dobré spolupráci, založené na důvěře, a popřel, že by došlo k ochlazení vztahů mezi Varšavou a Berlínem.

"Větší členské státy EU, zejména Německo a Polsko, musí ukázat těm menším, že i ony jsou důležití. Důležité je navštívit Varšavu, než pojedu do Ruska," vysvětlil Gabriel, proč - na rozdíl od svých předchůdců - zamířil dříve do Pobaltí, než do polské metropole.

Gabriel také popřel, že by pomýšlel na zmírnění sankcí proti Rusku, protože "bohužel nemůže být řeči o skutečném plnění" dohod o urovnání ukrajinského konfliktu. A nikdo podle něj ani neuvažuje o zrušení sankcí, uloženými za ruskou anexi Krymu.

Na dotaz, zda nevidí rozpor mezi trestáním Ruska sankcemi a současným budováním druhé větve plynovodu Nord Stream po dně Baltu z Ruska právě do Německa, Gabriel podotkl, že jsou i plynovody, které ruský plyn dopravují i do Polska. Důležité je podle něj zajistit, aby plyn nebyl zneužíván jako politický nástroj proti Evropě, a aby se přihlíželo i k zájmům Ukrajiny, Slovenska, Česka či Polska.

Sám deník Gabrielovu dnešní misi okomentoval skepticky a připomněl, že německé přesvědčování ohledně udržení Tuska naráží ve Varšavě na zeď nesouhlasu vlády konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Její šéf Jaroslaw Kaczyński v únoru řekl kancléřce Angele Merkelové, že na Tuska by mohl být vydán zatykač.

Jde o případ jednoho z největších finančních podvodů v dějinách země, pyramidového fondu Amber Gold, který připravil tisíce Poláků o úspory. Nynější vláda obviňuje bývalého premiéra přinejmenším z liknavosti. Do aféry byl podle šéfky parlamentní vyšetřovací komise zapleten i Tuskův syn, který má být před komisi předvolán. Na expremiéra dojde řada později.

Témata:  Sigmar Gabriel Donald Tusk Polsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy