Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok na nemocnici v Kábulu: Bojovníci IS se převlékli za lékaře, zabili nejméně 30 lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières

Kábul - Na vojenskou nemocnici v centru afghánské metropole dnes zaútočili ozbrojenci převlečení za lékaře. Zemřelo nejméně 30 osob a přes 50 dalších utrpělo zranění. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Nemocnici dnes ráno přepadla skupina ozbrojenců převlečených za lékaře. Členové afghánských bezpečnostních sil po šestihodinové bitvě všechny útočníky zlikvidovali.

"Více než 30 osob bylo zabito a přes 50 utrpělo zranění. Většina mrtvých a zraněných jsou pacienti, lékaři a další zdravotnický personál. Zahynuli také všichni čtyři útočníci," prohlásil mluvčí ministerstva obrany.

Při útoku na nemocnici, jejíž kapacita čítá na čtyři stovky lůžek, se nejprve odpálil sebevražedný atentátník a následně do zařízení pronikli další tři ozbrojenci s automatickými zbraněmi a ručními granáty, kteří zaujali pozice v horních patrech budovy, popsala průběh útoku agentura Reuters.

Do nemocnice, která se nachází nedaleko amerického velvyslanectví a dalších diplomatických sídel, byli poté vysláni členové afghánských speciálních sil.

Témata:  teroristické útoky v Afghánistánu Afghanistán Islámský stát

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:49

Izraelci zvažují odvetu již dnes. Rozhodne válečný kabinet

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy