reklama

Jako důvod uvedl kanton obavy o bezpečnost. Informovala o tom agentura AFP. Mluvčí ministerstva zahraničí žádost potvrdil a řekl, že rozhodnutí padne až po analýze případu. Ve Švýcarsku žije asi 120.000 Turků, většina z nich v kantonech Curych, Aargau, Basilej a Vaud.

„Poslali jsme dopis do Bernu a žádáme v něm o rozhodnutí, aby se nedělní akce v Curychu nekonala," vysvětlil AFP mluvčí oddělení pro bezpečnost curyšského kantonu. Dodal, že pokud turecký ministr přijede, očekává velkou účast.

V posledních dnech rozjeli turečtí politici kampaň před dubnovým referendem o změně ústavy, která má v Turecku zavést prezidentský systém. Hlasy voličů se snaží získat i za hranicemi, zejména v Německu, kde žijí téměř tři miliony Turků. Asi polovina z nich se může referenda účastnit.

Německé místní úřady ale v uplynulých dnech zrušily několik mítinků, na nichž měli vystoupit turečtí ministři. Německo si za to vysloužilo tvrdou kritiku mimo jiné od tureckého prezidenta Recepa Tayippa Erdogana, který postup německých úřadů srovnal s konáním nacistických úřadů.

Çavuşoglu i turecký ministr hospodářství Nihat Zeybekci ale do Německa nakonec jeli. První z nich promluvil k několika stovkám lidí na tureckém generálním konzulátu v Hamburku. Zeybekci po zrušeném mítinku v Kolíně nad Rýnem uspořádal setkání v hotelu v centru Kolína, kam dorazilo asi 300 hostů a 70 novinářů. Kampaň měla probíhat v nizozemském Rotterdamu, kam měl přijet v sobotu. Dnes bylo oznámeno, že majitel pozemku, na němž se měla akce uskutečnit, povolení k jejímu uspořádání zrušil.