Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka v Polsku: Proč Kaczyński tolik nenávidí Tuska?

Jaroslaw Kaczyński
Jaroslaw Kaczyński
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha/Varšava/Brusel - Za Donalda Tuska (59) se na čtvrtečním summitu EU postaví i Česko, oznámil dnes premiér Bohuslav Sobotka. Podobně se už dříve vyjádřil šéf slovenské vlády Robert Fico. Tuska odmítá polská vláda strany Právo a spravedlnost (PiS). Agentura Reuters rozebírá nevraživost mezi Tuskem a Jaroslawm Kaczynským.

Tuskovo potvrzení ve funkci je velmi pravděpodobné. "Podle informací, které jsou v tuto chvíli k dispozici, má Tusk mezi členskými státy širokou podporu," řekl dnes senátorům Sobotka, když mluvil o pozicích Česka pro čtvrteční evropský summit v Bruselu.

"Jsme v zásadě spokojeni s prací Donalda Tuska ve funkci předsedy Evropské rady. I při velmi složitých jednáních se Tusk ukázal jako nestranný předseda, jako někdo, kdo je schopen přispět k nalezení kompromisu, kdo členské státy nerozděluje a jemuž jde o dobro unie jako celku," řekl Sobotka.

Strana PiS minulý týden prohlásila, že Tusk je nezpůsobilý sloužit další funkční období jako předseda Evropské rady v čele summitů EU. Navrhla jej nahradit jiným Polákem, poslancem Evropského parlamentu Jackem Saryuszem-Wolským.

Tuskova Občanská platforma (PO) porazila PiS ve volbách v letech 2007 a 2011, než sama prohrála v roce 2015. Tyto boje vedly k zarputilému soupeření mezi Tuskemm a předsedou PiS Jaroslawem Kaczyńským. "Kaczyński správně vidí Tuska jako svého nejnebezpečnějšího nepřítele," uvedl sociolog Jaroslaw Flis z Jagellonské univerzity v Krakově.

Kaczyński (67), který nezastává žádnou vládní funkci, ale je v Polsku vnímán jako člověk, který rozhoduje o všem důležitém, považuje Tuska za morálně zodpovědného za smrt svého bratra-dvojčete, prezidenta Lecha Kaczyńského, v letecké havárii v Rusku v roce 2010.

Vyšetřovatelé za příčinu tragédie označili chybu pilotů, ale podle Kaczyńského přinejmenším část viny nesou i zanedbání zaviněné vládou, které Tusk předsedal.

Podle liberálního politického analytika Aleksandera Smolara z nadace Stefana Bátoryho vedou konzervativce k tažení proti Tuskově působení v EU dva motivy: "Jedním z nich je pomsta. Druhým přání zabránit Tuskovi v triumfálním návratu do Polska, ve sjednocení opozice a nakonec vítězství nad PiS. Je to celé o snižování Tuskovy hodnoty," usoudil.

Pokud Tusk vyhraje a získá dalších 30 měsíců v čele EU, jeho mandát skončí na konci roku 2019, jen několik měsíců před prezidentskými volbami v roce 2020. To by bylo skvělé načasování, kdyby chtěl kandidovat. Parlamentní volby se odehrají koncem roku 2019.

Tusk dále rozlítil vládu ve Varšavě tím, že ji v prosinci kritizoval za plány omezit přístup médií do parlamentu a kontroverzní reformu ústavního soudu. Kaczyński také naznačil, že probíhající vyšetřování by mohlo vést k Tuskovu obvinění v souvislosti s investičním podvodem, v němž tisíce lidí přišly o peníze v době, kdy byl Tusk premiérem.

PiS zůstává v Polsku populární i přes rostoucí obviňování doma i v cizině z autoritářských tendencí ve snaze o ovládnutí státních institucí. Těží také z toho, že od Tuskova odchodu do Bruselu v roce 2014 chybí opozici charismatický vůdce. "Kaczyński si pamatuje, že pravidelně prohrával všechny volby, když byl Tusk v Polsku," poznamenala místopředsedkyně parlamentu Malgorzata Kidawová-Blonská z PO. "Je připraven vinit Tuska ze všeho," dodala.

Témata:  Donald Tusk Jaroslaw Kaczyński Polsko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy