Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude muset Británie EU nahradit miliardové ztráty? OLAF poukázal na dlouholetý problém

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Brusel - Úřad pro boj proti podvodům (OLAF) dnes oznámil, že Velká Británie po léta ignorovala rozsáhlé celní podvody se zbožím dováženým z Číny a způsobila tak Evropské unii značné ztráty. Informovala o tom agentura DPA.

OLAF dodal, že během tří let tyto podvody připravily unijní rozpočet o téměř dvě miliardy eur (54 miliard Kč), které by EU nyní měla po Británii požadovat.

Britská celní a berní služba (HMRC) však tento výpočet zpochybnila. Mluvčí Evropské komise se podle agentury Reuters odmítl vyjádřit k tomu, zda bude Brusel peníze po Británii skutečně požadovat.

Jedná se o podvody se zbožím nakupovaným v Číně a dodávaným přes Británii na kontinent. Podvodníci se podle úřadu vyhýbali placení cel pomocí falešných faktur a celních prohlášení, napsala agentura AP.

OLAF tvrdí, že tyto podvody v Británii vzkvétaly, zatímco jiné členské země EU podnikaly kroky k jejich zastavení. „OLAF spočítal, že rozpočet EU utrpěl ztrátu 1,987 miliardy eur v podobě ušlých cel u textilu a obuvi dovážených v letech 2013 až 2016 z Číny přes Británii," uvedl úřad.

Témata:  Velká Británie EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy