Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátoři schválili smlouvu o partnerství mezi EU a Kanadou

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Vláda.cz

Praha - Senát dnes schválil smlouvu o strategickém partnerství mezi EU a Kanadou, která například například společný postup v boji proti terorismu či praní špinavých peněz. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) označil smlouvu za "předjezdce" smlouvy CETA.

Dohodu CETA by měla už od příštího roku začít odstraňovat většinu cel a poplatků mezi unií a Kanadou, projedná horní komora až na další schůzi.

Smlouva o strategickém partnerství mezi EU a Kanadou obsahuje mimo jiné závazek obou stran přispívat k zamezení zbraní hromadného ničení. Budou mimo jiné uplatňovat systém kontrol vývozu zboží souvisejícího s těmito zbraněmi.

Obě strany si budou i pravidelně vyměňovat informace o seznamech teroristů a pomáhat i dalším zemím s předcházením a odhalováním terorismu.

Představitelé EU odhadují, že by CETA v prozatímním režimu mohla začít platit už během jara. Poté by díky ní měla evropská ekonomika dosáhnout nárůstu obchodní výměny až o 12 miliard eur ročně.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky EU Kanada

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy