Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kde se žije nejlépe? Německo si pohoršilo, Slovensko totálně propadlo. A jak je na tom Česko?

Švýcarsko, ilustrační foto
Švýcarsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

New York - Německo už nadále není tou nejlepší zemí, v níž byste chtěli žít. Na první pozici ji vystřídalo Švýcarsko, které se nezmítá ve vlnách západního politického populismu. Vyplývá to z žebříčku, který pravidelně zveřejňuje magazín US News and World Report.

Ještě v loňském roce kralovalo žebříčku nejlepších zemí světa Německo, nyní se ale o několik příček propadlo. Vystřídalo ho Švýcarsko, které zvítězilo ve všech ohledech, které magazín posuzuje.

Mezi ně patří kvalita života, síla dané země, otevřenost pro podnikání, kulturní dědictví, občanské vymoženosti, ale i možnosti zábavy. Švýcarsko má navíc oproti jiným státům jednu nespornou výhodu, podle magazínu poskytuje možnost vyhnout se "liberálnímu západnímu politickému pořádku převrácenému naruby populistickými náladami".

Německo tak kleslo až na čtvrté místo. Mezi ním a Švýcarskem se ale nacházejí ještě dvě země, konkrétně Kanada na místě druhém a Británie na třetím místě. Naopak páté skončilo Japonsko a šesté je Švédsko.

Zajímavá je pozice Spojených států, které loňský rok ovládly čtvrté místo. Letos se propadly stejně jako Německo, tedy o tři příčky na sedmou pozici. Zatímco v případě Německa stojí za poklesem politická situace v zemi a migranti, v USA je na vině Donald Trump.

Na osmém místě se nachází Austrálie, další pozice opět zaujímají evropské státy. Deváté místo náleží Francii a na desátém místě se nachází Norsko, které uzavírá žebříček deseti nejlepších zemí na světě, v nichž podle magazínu chcete žít.

V přehledu 80 nejlepších zemí se uchytila i Čína, která skončila na 20. místě. Poměrně dobře se prý žije také v Rusku, to zaujalo 27. pozici. Hůře se naopak žije v Polsku, které skončilo na 31. místě. Ještě o něco hůře je na tom Česká republika, která se nachází na 37. místě.

Na sestavení žebříčku se podílelo více než 20 tisíc lidí z celého světa a ti také rozhodli o nejhorších státech, které se do přehledu ještě vešly. Poslední místa tak zaujímá Alžírsko, Írán a Srbsko. Další státy, které žebříček nezmínil, jsou podle magazínu zřejmě tím nejhorším místem, v nichž může člověk žít. Není proto bez zajímavosti, že jedním z nich je i Slovensko, které se do přehledu nedostalo vůbec.

Průzkum kromě seznamu zemí ukázal ještě jednu zajímavou věc. Lidé napříč kontinenty stále vnímají Spojené státy jako nejsilnější zemi na světě, Rozdíl mezi nimi a Ruskem ale už není tak markantní, jako tomu bývalo dříve.

Témata:  Země 1 Švýcarsko Německo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy