Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pařížské předměstí Saint Denis stále trápí nepokoje, policie zatkla desítky výtržníků

Policie Francie
Policie Francie
Foto: Police Nationale

Paříž – Na pařížském předměstí Saint-Denis není ani po téměř měsíci od napadení černošského mladíka Thea, který byl policií zbit a údajně i znásilněn obuškem, klid. Agentura AP informuje o tom, že policie kvůli výtržnostem zadržela více než 50 mladíků.

AP s odvoláním na prokuraturu pařížského předměstí Saint-Denis píše, že kvůli házení kamenů na policejní auta, zapalování ohňů a házení dýmovnic do vestibulu škol, bylo zadrženo celkem více než 50 osob. Všichni byli předvedeni k výslechu.

Prokuratura tvrdí, že vyšetřovatelé musí ověřit, zda zadržení byli zapojeni do nepokojů, které začaly v jedné z tamních škol. Úřady také uvedly, že je neobvyklé zadržet tak velký počet podezřelých najednou. Podle agentury AP není úplně jasné, jaký motiv údajní výtržníci měli.

Poukazuje však na hypotézu, že zmatek souvisí s nepokoji, které už od 2. února sužují předměstí Paříže. Do ulic již několikrát vyšli lidé a protestovali kvůli údajné policejní brutalitě.

List Le Parisien dodává, že policie zadržela celkem 55 osob, 44 z nich bylo nezletilých. V úterý ráno mělo k nepokojům a házení dýmovnic dojít v jedné střední škole a dvou školách vysokých. Deník také uvádí, že se ředitelé poškozených škol už sešli s ministrem školství Najatem Vallaud-Belkacem.

Také Le Parisien stejně jako Europe 1 spojuje nepokoje s mladíkem Theem. „Slyšeli jsme slogany jako: pomsta za Thea,“ řekl pro Europe 1 jeden ze zasahujících policistů. Už minulý týden byl zablokováno vstup do několika vysokých škol v Paříži a pařížském regionu, mladí protestující se tak snažili poukázat na "policejní násilí".

Témata:  Paříž Francie policie Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy