Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varšava se bouří proti zbytku EU: Tlak na znovuzvolení Tuska ohrozí celý summit

Summit G7 v Německu, Jean-Claude Juncker a Donald Tusk
Summit G7 v Německu, Jean-Claude Juncker a Donald Tusk
Foto: g7germany.de

Berlín/Varšava/Brusel - Podle německé kancléřky Angely Merkelové bude znovuzvolení Donalda Tuska předsedou Evropské rady znamením stability. Varšava to ale vidí jinak. Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski míní, že případný tlak na znovuzvolení Tuska ohrozí celý summit EU v Bruselu.

Merkelová dnes ve spolkovém sněmu v Berlíně představila postoj německé vlády před dvoudenním unijním summitem EU.

Na omezení migračních tlaků na Evropu je podle Merkelové nadále třeba společně pracovat. Nejvyšší prioritu musí mít boj proti pašerákům lidí. Za neuspokojivou považuje situaci uprchlíků v táborech na řeckých ostrovech.

"Dokonce i když vidíme vzestup nacionalistického, protekcionistického přístupu v některých částech světa, Evropa se nikdy nesmí uzamknout, zatarasit a stáhnout," řekla podle agentury Reuters šéfka německé vlády na obhajobu volného obchodu.

Jako zcela nepřiměřené odmítla kancléřka turecké obvinění, že německé zákazy vystoupení tureckých politiků na německém území připomínají praxi nacistů. Jako "více než problematické" přitom označila navržené změny turecké ústavy, které mají výrazně posílit moc prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a o kterých Turecko chystá referendum.

Kancléřka ale podpořila partnerství s Tureckem. "Jakkoli je mnohé nepřijatelné, naším zahraničním a geopolitickým zájmem nemůže být odcizení Turecka," prohlásila podle agentury DPA.

Polská vláda prosazuje jako svého kandidáta europoslance Jacka Saryusze-Wolského. "Uděláme vše pro to, aby se nevolilo dnes," dodal ministr podle agentury AFP s tím, že Polsko nepodepíše závěry summitu, pokud jeho požadavek nebude respektován.

"Budeme informovat naše partnery, že celý summit bude ohrožen, pokud budou (účastníci) nuceni hlasovat," prohlásil Waszczykowski několik hodin před úvodem dvoudenního summitu EU, který odpoledne začne v Bruselu.

Polská konzervativní vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) Tuska tvrdě kritizuje. Premiérka Beata Szydlová tvrdí, že Tusk několikrát porušil svůj "evropský mandát", když se zapojil do "vyhrocených" sporů na národní úrovni. V dopise ostatním účastníkům summitu jej dokonce obvinila z pokusu o svržení polské vlády neparlamentní cestou.

Témata:  Angela Merkelová Donald Tusk EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy