Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koalice pod vedením USA bombardovala vesnici v Sýrii, zemřelo 23 civilistů

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Damašek - Exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) dnes oznámila, žepři bombardování severosyrské vesnice ovládané radikály IS zemřelo dnes 23 civilistů, včetně osmi dětí. Za náletem stojí koalice pod vedením Spojených států.

"Nálety zasáhly obec Matab po půlnoci a pravděpodobně je provedla mezinárodní koalice vedená Washingtonem," sdělil šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Obec Matab leží asi 55 kilometrů jihovýchodně od Rakky a poblíž klíčové silnice spojující města Rakka a Dajr az-Zaur. Právě Rakka, poslední významná bašta IS v Sýrii, je nyní cílem syrských povstalců a mezinárodní koalice.

USA poslaly do Sýrie pozemní jednotky:

Ofenzivu za znovudobytí Rakky zahájily jednotky Demokratických sil Sýrie (SDF) s koalicí v listopadu. K městu postupují z několika směrů. V pondělí odřízly islamistům poslední pozemní únikovou silnici z města, což mluvčí SDF označil za velké vítězství. Dodal ale, že boje budou ještě tvrdé. USA odhadují, že v Rakce je ještě asi 4000 džihádistů a na 200.000 obyvatel.

V rámci SDF působí asi pět set členů amerických speciálních jednotek. Tento týden přinesl list The Washington Post informaci, že USA posílají do bojů o Rakku dělostřeleckou baterii své námořní pěchoty. Podle amerického deníku bylo nasazení dělostřelecké baterie v plánu už nějakou dobu, a nejde tak o součást záměru nového prezidenta Donalda Trumpa, který stanovil boj proti IS za jednu ze svých priorit.

Témata:  Sýrie Islámský stát U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy