reklama

Policista podle svých slov očekává, že v létě zemi zasáhne „chaos" kvůli trestným činům prováděným „marockými mladíky". Hrozí prý, že v nadcházejících měsících může situace pořádně „vřít". Nejhorší je podle něj situace v Göteborgu, kde funguje hotspot pro migranty.

„Zločinecké" gangy se podle něj nebojí autorit a jen zřídka jsou bezpečnostními složkami potrestány, protože policie je už tak přetížena. „Švédsko je extrémně naivní, dává souhlas k pobytu mladíkům ve špatném věku, takže pak nemohou být potrestáni, pokud se dopustí trestného činu," cituje důstojníka server Experss.co.uk,

„Když je zatkneme, bez trestu je pustíme. Je to skoro směšné," uvedl s tím, že se jeho muži potýkají s 24 nevyřešenými případy „vražd mezi gangy, přestřelek a násilných útoků", což v ulicích vyvolává napětí. Göteborg je podle něj město, ve kterém to „bublá jako v tlakovém hrnci".

„Zaznamenali jsme také obtěžování mladých dívek. Boj proti běžnému zločinu ve městě je pod konstantním vysokým tlakem kvůli závažným trestným činům," vysvětluje s tím, že vyšetřováním běžných zločinů, jako je vloupání, se policie nemá čas zabývat.

Napětí v zemi podle serveru neustále roste, právě pokračující uprchlická krize je podle odborníků důvodem, proč Švédi ztrácí důvěru v Evropskou unii. Jen loni v zemi podalo žádost o azyl asi 160 tisíc migrantů, úřady se ale už nechaly slyšet, že polovinu z nich, tedy asi 80 tisíc, vyhostí – a to i proti jejich vůli.