Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zahraniční tisk: Zeman rozděluje českou společnost

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Americký magazín Foreign Policy dnes v reakci na oznámení českého prezidenta, že se bude ucházet o další mandát, uvádí, že Miloš Zeman je osobnost, která polarizuje českou společnost. Podobný názor má německá rozhlasová stanice Deutschlandfunk. Slovenský list Denník N píše, že čeští voliči se budou muset rozhodnout, zda se ještě hlásí k humanistickému a prozápadnímu demokratovi Tomáši Garriguu Masarykovi, nebo zda jejich hrdinou je xenofob obdivující východní diktaturu.

Foreign Policy (FP) připomíná například kauzu Jiřího Bradyho, jenž byl podle svých slov nejprve Hradem informován o udělení vyznamenání a poté, co se jeho příbuzný, ministr kultury Daniel Herman sešel s dalajlamou, už na seznamu vyznamenaných nebyl. Podobně jako ve čtvrtek zahraniční agentury píše i FP o Zemanových blízkých vztazích s Ruskem a protiimigračních postojích.

Zeman je v Česku kontroverzní kvůli svým proruským a k islámu kritickým názorům, píše v podobném duchu server rakouského deníku Der Standard. List připomíná, že bývalý předseda ČSSD založil v roce 2009 Stranu práv občanů (SPO), která však nedosáhla žádných významných volebních úspěchů. Der Standard označil SPO za levicově populistickou formaci.

"Zeman svými názory a chováním rozděluje českou společnost," uvádí dnes redaktor Stefan Heinlein na webu německé rozhlasové stanice Deutschlandfunk. Své příznivce má Zeman zejména na venkově a v menších městech, kam také proto pravidelně jezdí. Obyvatelé větších měst se za něj ale často stydí, míní Heinlein, podle něhož má Zeman velkou šanci znovu vyhrát, v čemž mu pomůže i pozvání do USA.

Slovenský list Denník N očekává silnou mobilizaci obou voličských táborů. "Miloš Zeman je politik, jehož názory a slovník jsou charakteristické pro radikální pravici, ačkoli on sám se označuje za sociálního demokrata," poznamenal deník. Dodává, že po Zemanovu ohlášení, že se bude ucházet o druhý mandát, je jasné, že jiní čeští pravicoví radikálové a extremisté, kteří o své prezidentské kandidatuře možná uvažovali, to mohou zabalit, protože Zeman jim vezme všechny xenofobní voliče.

Ačkoli se při svém zvolení hlásil Zeman k evropanství, oznámení opětovné kandidatury doprovázel zřetelný příklon k Rusku a Číně, napsal server belgického listu La Libre. Podle něj je také Zeman v permanentním konfliktu s premiérem Bohuslavem Sobotkou, jehož hlavního rivala Andreje Babiše ostentativně podporuje.

Ruská tisková agentura TASS zprávu o Zemanově kandidatuře doprovodila podrobnou biografií současného českého prezidenta a připomněla výrok šéfa Kremlu, který Vladimir Putin učinil při Zemanově návštěvě Moskvy v květnu 2015: "Díky takovým lídrům, jako je Zeman, se vztahy Ruska s Evropskou unií podaří obnovit a rozvíjet."

Ve své funkci dal Zeman nejednou najevo skepsi ohledně přijímání blízkovýchodních uprchlíků v Evropské unii a vyzýval k aktivnějšímu boji s islámskými teroristickými organizacemi včetně Islámského státu, který je v Rusku zakázán. Západní média českého prezidenta často označila za populistu a kritizují jeho proruské názory. Tato kritika ale Zemanovi nezabránila stát se v rámci zemí Evropské unie jedním z nejpopulárnějších lídrů: jeho podpora ve společnosti vystoupala až na 70 procent, napsala agentura TASS.

Témata:  Miloš Zeman noviny a tisk prezident ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy