Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokoušely se USA odposlouchávat samotného Putina? Kreml vydal prohlášení

CIA
CIA
Foto: INT

Moskva – Kauzu údajných uniklých dokumentů CIA, které zveřejnil server WikiLeaks sleduje také Rusko. Kreml údajně věnuje pozornost informaci o pokusech „odposlouchávat“ ruského prezidenta Vladimira Putina ze strany USA.

O možném odposlechu Putina mluvil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. „Spolu s celým světovým společenstvím jsme věnovali pozornost těmto publikovaným informacím. Jsou samozřejmě hodné pozornosti a je potřeba je pozorně číst," uvedl Peskov pro ruská média.

Ruský server Sputnik také uvádí, že mluvčí Kremlu mluvil i o tom, že ve Washingtonu neskrývají, že aktivně odposlouchávají ruské oficiální představitele. Jako příklad zmínil ruského velvyslance v USA Sergeje Kisljaka.

„To nikdo neskrývá. Proto zde není ani nutné otevírat WikiLeaks, je snadné se dovtípit," dodal Peskov.

WikiLeaks uveřejnila předtím více než 8 tisíc dokumentů a souborů z vnitřní sítě Střediska kybernetické rozvědky, jež se nachází v sídle CIA v Langley. Podle serveru jde jen o malou část materiálů, které má k dispozici.

Nad únikem informací už vyjádřil znepokojení také americký prezident Donald Trump. CIA vyjádřila obavy, že únik jejích dokumentů přes server WikiLeaks ohrožuje životy jejích tajných agentů a pomáhá protivníkům USA.

Otázkou, na kterou se teď všichni ptají, je, kdo materiály vynesl. List New York Times s odvoláním na vyšetřovatele napsal, že únik informací s největší pravděpodobností není dílem nepřátelské zahraniční mocnosti typu Ruska, ale má ho na svědomí neloajální osoba, která měla k informacím přístup.

Ruská rozvědka není v případě úniku informací ze CIA v centru pozornosti i proto, že zatím nejsou žádné zprávy, že by se ruské tajné služby snažily cokoli z vyzrazeného materiálu zneužít, řekl agentuře Reuters nejmenovaný zdroj.

Témata:  Wikileaks CIA Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy