Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vícerychlostní Evropa nesmí být v rozporu s jednotou EU, tvrdí Francie

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Bratislava - Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault dnes navštívil Slovensko. Uvedl, že myšlenka vícerychlostní Evropy nesmí být v rozporu s jednotou EU. Hovořilo se také o brexitu a rostoucím napětí v unii.

Pro vícerychlostní EU, která umožní některým členským zemím postupovat v některých otázkách rychleji než ostatní, se dříve v tomto týdnu vyslovili nejvyšší představitelé Francie, Německa, Španělska a Itálie.

"Vícerychlostní Evropa již existuje, příkladem je euro nebo Schengen (evropský prostor volného pohybu). Nesmí být v protikladu s jednotou a soudržností," řekl Ayrault během své přednášky na Univerzitě Komenského v Bratislavě.

Podle Ayraulta musí EU v souvislosti s brexitem přijmout konkrétní rozhodnutí. "Pokud se nám nepodaří jít kupředu, tedy přinést konkrétní odpovědi, Evropa zůstane abstraktní," uvedl.

"Rozhodnutí Británie (o vystoupení z EU) upozornilo na pochybnosti občanů ohledně evropského projektu. Musíme reagovat, aby nebyla zpochybněna budoucnost EU," míní Ayrault.

Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák v projevu na univerzitě řekl, že Bratislava se chce zařadit do jádra integrace EU. Atmosféra v Evropě podle něj není dobrá. "Nejlépe tuto situaci charakterizuje nejistota, těžká předvídatelnost dalšího vývoje, ale i jistá nedůvěra, napětí, nepochopení nejen mezi členskými zeměmi EU, ale i mezi občany a evropskou realitou. Jednota mnohokrát visí na vlásku," uvedl.

Témata:  Slovensko EU Francie

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.