Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Indii se rozmáhá moderní forma otroctví

Indie, ilustrační foto
Indie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Indie - Indie se potýká s enormním nárůstem poštu obětí obchodu s ženami a dětmi. Bez nároku na plat musí sloužit v domácnostech či pracovat v průmyslových továrnách. Řada dívek skončí v nevěstincích.

Podle dat, které uveřejnila indická vláda, se jedná téměř o 20.000 osob. Tisíce chudých žen a dětí především z venkova překupníci vylákají do měst s příslibem lepší práce. Třetina obětí pochází ze státu Západní Bengálsko na východě Indie. V tomto místě má Indie s třemi sousedními státy polopropustnou hranici.

Indická ministryně pro rozvoj žen a dětí Menaka Gándhíová informovala parlament, že za rok 2016 Indie zaznamenala víc než 9000 obchodů s dětmi, což je o 27 procent více než předešlý rok. Případů obchodu se ženami bylo 10.000, proti roku 2015 se jejich počet zvýšil o 22 procent.

"Myslím, že počet známých případů vzrostl, protože se o problému více mluví a oběti se začaly hlásit," říká jeden z policistů.

Skutečný počet případů ale může být naopak i vyšší. Oběti často zločin ze strachu nebo neznalosti zákonů vůbec nenahlásí.

Témata:  Indie ženy otroctví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy