Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plodnost v EU stoupla, problém ale není vyřešen. Zachování populace v ohrožení?

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - V celé EU plodnost sice lehce vzrostla, žádná z členských zemí ale není nad hranicí 2,1 dítěte na každou matku, která dle demografů představuje zachování populace. V ČR ukazatel stoupl z 1,15 živě narozených dětí na každou matku na 1,57.

Například v předposledním Polsku byla plodnost pouze 1,32, poslední Portugalsko je na tom ještě o setinu hůře.

V roce 2001 bylo na úplném chvostu právě Česko, které se nyní nachází jen o jednu setinu pod unijním průměrem, když za sledované období zaznamenalo druhý největší nárůst. Na Slovensku plodnost také stoupla, a to z 1,2 na 1,4.

V ČR předloni přišlo na svět 110.764 novorozenců, tedy o 900 více než o rok dříve. Podle Českého statistického úřadu byl ale počet úmrtí ve stejném roce ještě asi o 400 vyšší. V celé EU se pak podle Eurostatu za rok 2015 narodilo 5,103 milionu dětí - o 50.000 více než v roce 2001.

Eurostat zkoumal také průměrný věk matek při prvním porodu. Česko se svými 28,2 roku není příliš vzdálené evropskému průměru 28,9 roku.

Témata:  EU porodnost Česká republika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy