Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský tisk rázně: Zeman je xenofob obdivující východní diktaturu

Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně (2.9.2014)
Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně (2.9.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bratislava - Včerejší oznámení českého prezidenta Miloše Zemana, že se pokusí v příštím roce obhájit mandát, komentuje i slovenský tisk. Denník N napsal, že se Češi budou muset rozhodnout, zda se ještě hlásí k prozápadnímu demokratovi Tomáši Garriguu Masarykovi, nebo ke xenofobovi, jenž obdivuje východní diktaturu.

Podle listu představa, že by měl být Zeman opět zvolen, je pro mnohé natolik děsivá, že mobilizace české společnosti může být podobná té na Slovensku v roce 1998, kdy bylo třeba porazit autoritářského premiéra Vladimíra Mečiara.

"Miloš Zeman je politik, jehož názory a slovník jsou charakteristické pro radikální pravici, ačkoli on sám se označuje za sociálního demokrata," poznamenal deník. Dodal, že po Zemanovu čtvrtečním ohlášení je jasné, že jiní čeští pravicoví radikálové a extremisté to mohou zabalit, protože Zeman jim vezme voliče.

"V jistém smyslu je možná dobře, že Zeman se rozhodl kandidovat, protože v tomto souboji bude muset jít česká společnost k jádru věci a odpovědět si na otázku, zda se ještě hlásí k odkazu humanistického a prozápadního demokrata T.G. Masaryka, nebo zda jejím novým hrdinou je xenofob obdivující východní diktaturu," napsal list.

List nespekuluje o šancích Zemana na opětovné zvolení, napsal ale, že "zdravotně je na tom bídně". "O tom, že Zeman do druhého kola postoupí, pochybuje dnes v Česku málokdo," uvedl Denník N. Protizemanovský tábor je podle něj až příliš různorodý.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR Slovensko noviny a tisk

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy