Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irák nevěří, že by IS nasadil chemické zbraně

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

New York - Neexistuje žádný přesvědčivý důkaz, že radikální skupina Islámský stát (IS) použila chemické zbraně v boji o město Mosul. V pátek to uvedl Irácký velvyslanec při Organizaci spojených národů.

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) před týdnem oznámil, že sedm lidí, včetně pěti dětí, bylo hospitalizováno v blízkosti Mosulu s příznaky zasažení chemickými zbraněmi. MVČK přitom neuvedl, kdo je v dané chvíli a na daném místě mohl použít.

"Opravdu tam není žádný důkaz prokazující, že IS použil chemické zbraně," řekl velvyslanec podle agentur Reuters a AFP. Diplomat dodal, že irácká vláda je v kontaktu s Organizací pro zákaz chemických zbraní (OPCW), která může na místo vyslat svoje experty, aby vypátrali případné stopy po chemických látkách.

Britský velvyslanec při OSN Matthew Rycroft upozornil, že vyšetřování údajného útoku chemickými zbraněmi nebylo dosud uzavřeno a že Rada bezpečnosti OSN vyjádřila znepokojení nad jejich možným použitím.

Témata:  Islámský stát chemické zbraně Irák

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.