Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jižní Korea se potýká s masivními protesty, zemřeli tři lidé

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Nejméně tři oběti a desítky zraněných si vyžádaly páteční střety mezi stoupenci a odpůrci sesazené jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje.

Jihokorejská policie je dnes v pohotovosti kvůli obavám, že střety budou pokračovat, informovala agentura AP.

Policie v hlavním městě Soulu vyslala do ulic zhruba 20.000 mužů, aby oddělili znepřátelené tábory. Demonstranti během několika posledních týdnů, kdy skandál sílil, zabrali ulice kolem prezidentského paláce a rozdělili je na sféry stoupenců a odpůrců Pak Kun-hje.

Páteční rozhodnutí soudu završilo pád první jihokorejské prezidentky. Pak Kun-hje byla zvolena v roce 2012 díky vlně konzervativní nostalgie přiživené vzpomínkou na jejího zabitého otce, který sice zemi vládl jako diktátor, ale učinil jihokorejskou ekonomiku jednou z nejsilnějších na světě. Postupně ale následoval rozklad jejího mandátu, když do ulic vyšly miliony protestujících lidí.

Sesazení z prezidentského úřadu mimo jiné znamená, že Pak Kun-hje ztratila imunitu a může být stíhána v souvislosti s korupčním skandálem. Prokuratura 65letou političku viní z úplatkářství, vydírání a zneužití moci.

Témata:  Jižní Korea demonstrace Pak Kun-hje 1

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy