Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soudce nezastaví platnost Trumpova migračního příkazu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Soudce, který se postavil proti původnímu dekretu, odmítl pozastavit platnost nového protiimigračního výnosu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informoval o tom dnes zpravodajský web BBC.

Federální soudce ve washingtonském Seattlu James Robart ovšem odmítl pozastavit nový protiimigrační výnos z procedurálních důvodů a neposuzoval nový dokument jako takový. Věcné rozhodnutí prý může učinit pouze tehdy, když bude na nový dekret podána stížnost.

Washingtonský generální prokurátor žádal Robarta, aby soudní příkaz pozastavující platnost původního výnosu rozšířil i na nový dekret. Podle prokurátora se sice druhé nařízení týká menšího počtu lidí mířících do USA - nově například pomíjí majitele platných víz či trvalých pracovních povolení -, jeho princip se však nemění.

Americké ministerstvo spravedlnosti však upozornilo, že rozhodnutí o původním dekretu se na nový protiimigrační výnos vztahovat nemůže.

O pozastavení platnosti druhého Trumpova protimigračního dekretu již dříve požádaly u soudů americké státy Havaj, Oregon a New York.

Témata:  USA Donald Trump soudy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:00

ROZHOVOR: Expert radí, jak být v online světě v bezpečí

ROZHOVOR: Jak našlapovat v online světě bezpečně? Jak mít soukromí na sítích i jinde pod kontrolou? Na tyto otázky vám odpoví expert na kybernetickou bezpečnost Karol Suchánek. Připravil několik praktických rad, díky nimž můžete v online světě kráčet bezpečně a beze stresu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy