Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Malajsie a KLDR chtějí jednat o vydání Malajsijců v KLDR

Malajsie
Malajsie
Foto: Pixabay

Kuala Lumpur - Malajsie a Severní Korea zahájí jednání o vydání Malajsijců zablokovaných v KLDR kvůli diplomatickému sporu.

Vyvolala jej únorová vražda bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una v malajsijské metropoli.

Kim Čong-nam byl nervovým plynem VX zabit 13. února na letišti v Kuala Lumpuru. Podle malajsijských úřadů mu na tvář jedovatou látku nastříkaly dvě ženy, kterou byly zatčeny. Malajsie se domnívá, že za vraždou stojí Severní Korea, která to ale popírá.

Obě země odvolaly vzájemně své velvyslance a tento týden KLDR zabránila malajsijským občanům opustit její území, dokud nebude případ "spravedlivě urovnán". Malajsie pak recipročně znemožnila Severokorejcům opustit její území.

Malajsijský ministr zahraničí Anifah Aman dnes řekl, že jeho úřad komunikuje se severokorejským velvyslanectvím v Kuala Lumpuru a že obě strany jsou připraveny zahájit rozhovory. Několik zemí se prý nabídlo jako prostředníci. "Zatím žádnou třetí stranu nepotřebujeme a doufáme, že ji ani potřebovat nebudeme. My jsme připraveni a také oni (Severokorejci) chtějí jednat. Doufáme, že začneme v příštích dnech," řekl Aman, který se dnes sešel s příbuznými devíti Malajsijců, kteří uvízli v KLDR. "Naší prioritou je bezpečnost našich občanů; uděláme pro ně maximum," dodal.

Témata:  Malajsie Severní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy