Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strana premiéra Módího vyhrála v indických místních volbách

Indie, ilustrační foto
Indie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Dillí - Indická lidová strana (BJP) premiéra Naréndry Módího zvítězila v místních volbách v nejlidnatějším a politicky nejvýznamnějším indickém státě Uttarpradéši.

Oznámila to dnes volební komise. Výsledky ohlásilo pět z celkem 29 indických svazových států. Volby byly chápány jako test pro Módího, který stojí v čele indické svazové vlády tři roky. Opoziční Indický národní kongres (INC) zvítězil pouze v Paňdžábu, kde získal 77 ze 117 křesel.

V severoindickém Uttarpradéši, který má 200 milionů obyvatel, získala BJP podle volební komise 311 ze 403 parlamentních křesel. To je podle agentury AP nejlepší výsledek jakékoli strany v tomto státě od roku 1977.

V sousedním Uttarákhandu obdržela BJP 56 ze 70 křesel. V západoindickém státě Góa a v Manípuru, který leží na severovýchodě země, nemají většinu BJP ani INC; obě strany tak budou podle agentury AP hledat mezi regionálními silami partnera do koalice.

Témata:  Indie Naréndra Módí volby

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.