reklama

"Srážky policie s demonstranty přerostly v pouliční nepokoje. V Batumi hořela auta, kácely se sloupy elektrického vedení," vylíčil server Kavkazskij uzel.

Batumi je správním střediskem autonomní Adžárie, kde se v minulosti projevovaly separatistické tendence. Speciální policejní jednotka při rozhánění davu použila slzný plyn i gumové projektily. Mezi 22 raněnými je prý šest policistů.

"Podobnému chaosu či jakýmkoli nepokojům na území Gruzie uděláme přítrž adekvátní silou. Všechny osoby, které se zúčastnily nepokojů v Batumi či byly jejich organizátory, budou potrestány se vší přísností zákona," prohlásil ministr. Podle agentury Interfax nevyloučil, že na ministerstvu vnitra dojde ke kádrovým změnám.

Nepokoje podle médií vypukly v noci na dnešek poté, co policie v sobotu večer zatkla šest mužů, kteří se dostali do potyčky se strážci zákona. Následně se srotil dav, který se pokoušel vtrhnout na policejní velitelství, aby zatčené osvobodil. Proti demonstrantům zakročily zvláštní pořádkové oddíly. Nepokoje trvaly několik hodin. Centrum města nyní podle úřadů plně kontroluje policie a speciální síly. Hasiči ještě ráno hasili podpálené kontejnery na odpad i hořící civilní a policejní vozy.