Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá policie sobotní operací odvrátila možný teroristický útok

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: INT

Berlín - Německá policie ukončila velkou operaci spuštěnou o sobotní noci. Reagovala tak na obdržení informací o možné hrozbě útoku v Offenburgu na jihozápadě země.

Ještě předtím policie na celou sobotu nechala uzavřít obchodní středisko v západoněmeckém Essenu kvůli varování od zpravodajských složek před bezprostřední bezpečnostní hrozbou.

Policie podle agentury Reuters posílila bezpečnostní opatření v centru Offenburgu a v městské dopravě. Jedním z terčů útoku se podle policistů zřejmě mohl stát nejmenovaný noční klub. Podrobnější informace o povaze hrozby policie neposkytla s tím, že vyšetřování pokračuje.

Offenburg leží ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko, asi 50 kilometrů od hranic s Francií.

V Essenu v Severním Porýní-Vestfálsku policie předpokládá, že její sobotní zásah zabránil teroristickému útoku v jednom z největších obchodních center v Německu.

Podle listu Bild stojí za plány na útok Islámský stát (IS). Německý bojovník IS prý ze Sýrie vydal příkaz k útoku několika osobám v Německu a poskytl jim rovněž návod k výrobě bomby. Útok se měl odehrát včera odpoledne a podomácku vyrobené bomby zřejmě měly být ukryty do batohů a odpáleny sebevražednými atentátníky v různých částech obchodního střediska, tvrdí Bild.

"Nákupní středisko a přilehlé parkoviště zůstaly zavřené, zatímco stovka policistů střežila, aby nikdo nemohl vstoupit dovnitř. Policisté vykázali z budovy i ranní směnu uklízeček," popsala situaci agentura AP.

Policie podle agentury AFP uzavřela i stanice metra u střediska Limbecker Platz, ve kterém jsou asi dvě stovky obchodů. Středisko v sobotu běžně navštíví kolem 60.000 lidí.

Témata:  Německo policie Německo terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.