reklama

Informace, jejichž pravdivost ruská policie opakovaně a důrazně popírá, podle moskevského rozhlasu obdrželo velké množství lidí v Moskvě, Krasnojarsku, Uljanovsku a řadě dalších měst od západoruských regionů až po Dálný východ.

Rusko patří k zemím s nejvyšším počtem sebevražd dětí a situace podle odborníků nabývá alarmujícího rozsahu. V internetu údajně působí nemálo uzavřených diskusních skupin, jejichž účastníci probírají různé metody odchodu ze života a podrobně popisují postup.

Situace dospěla tak daleko, že státní agentura Roskomnadzor, hlavní služba cenzurního dohledu, pátrání po těchto informacích označila za jeden ze svých hlavních úkolů.

Shodou okolností ruská vláda schválila zákon, který za návody k sebevraždě ukládá nepodmíněné tresty. Nedávno Roskomnadzor varoval sociální síť Facebook, že ji kvůli údajným návodným stránkám uzavře.

Zprávy šířící se dnes v internetu obsahují informaci, že k hromadné sebevraždě se připravuje 5000 ruských dětí. Rodiče jsou nabádáni, aby drželi potomky pod dohledem a nespouštěli je z očí.

Odborníci vyzývají veřejnost, aby nepodléhala panice, policisté ujišťují, že jde o provokaci, která nemá žádný reálný podklad. Vyšetřovatelé podle moskevského rozhlasu intenzivně pátrají po osobách, které za rozesíláním zpráv stojí.