Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západní část Mosulu je prý osvobozena ze 30 procent

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Irácká armáda v boji s radikály z Islámského státu (IS) postupuje dále do Mosulu. Osvobodila už asi 30 procent západních čtvrtí.

Východní část města je v rukou armády od ledna. Irácký generál Maán Saadí dnes řekl, že armáda počítá s tím, že ji čeká ještě těžký boj.

Zásahové jednotky a oddíly federální policie vstoupily do čtvrti Báb at-Túb, která patří k mosulskému Starému městu. Tam ale vojáci očekávají problémy, protože se ocitli v úzkých historických uličkách, jimiž neprojedou obrněné vozy.

Protivníci jsou v početní menšině a také jim chybí zbraně. Proti vojákům používají sebevražedné atentátníky, odstřelovače a minomety. Ve čtvrtích, jež zbývá osvobodit, je podle odhadů až 600.000 civilistů.

Saadí řekl, že dnes speciální jednotky útočily ve čtvrtích Al-Džadída a Al-Aghvát. Původně prý narazily na tvrdý odpor, který ale postupně ochabl. Podle Saadího je osvobozeno 17 ze 40 čtvrtí západního Mosulu.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy