reklama

"Určitě za to zaplatí a také dostanou lekci z diplomacie. Naučíme je mezinárodní diplomacii," prohlásil Erdogan v projevu, předneseném v Istanbulu. Turecký prezident při této příležitosti opět postup nizozemských úřadů přirovnal k "nacismu a fašismu".

Ankara hrozí Nizozemcům nejtvrdší odvetou za to, že o víkendu tureckou ministryni pro záležitosti rodiny eskortovali jako nežádoucí osobu do Německa. Ještě předtím v sobotu nizozemská vláda zakázala přistát v Rotterdamu šéfovi turecké diplomacie.

Oba členové turecké vlády chtěli v Nizozemsku agitovat mezi tureckou menšinou před referendem o kontroverzní turecké ústavní novele, která má posílit pravomoci hlavy státu. Nizozemsko i další západní státy se přitom stavějí zdrženlivě či přímo odmítavě ke snahám tureckých politiků získat podporu turecké diaspory pro změnu ústavy, která podle svých kritiků poskytne prezidentovi postavení neomezeného vládce.

V referendu, které se bude konat 16. dubna, budou turečtí voliči rozhodovat o ústavní reformě, která má mimo jiné posílit pravomoci hlavy státu a zasáhne i do volebního systému a justice.

Prezident Recep Tayyip Erdogan, který byl před svým zvolením do čela státu v roce 2014 dlouholetým premiérem, usiluje o posílení pravomocí svého úřadu, jež byl dosud spíše ceremoniální funkcí. Vládou navržená ústavní reforma, kterou již v lednu schválil parlament a v únoru i Erdogan, de facto změní současný parlamentní systém na prezidentský.