Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan opět vyhrožoval Nizozemsku kvůli vyhoštění ministryně

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Istanbul - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes opět vyhrožoval Nizozemsku. Podle něj země zaplatí za "nestoudné zacházení" s tureckou ministryní, kterou Nizozemci vyhostili ze země.

"Určitě za to zaplatí a také dostanou lekci z diplomacie. Naučíme je mezinárodní diplomacii," prohlásil Erdogan v projevu, předneseném v Istanbulu. Turecký prezident při této příležitosti opět postup nizozemských úřadů přirovnal k "nacismu a fašismu".

Ankara hrozí Nizozemcům nejtvrdší odvetou za to, že o víkendu tureckou ministryni pro záležitosti rodiny eskortovali jako nežádoucí osobu do Německa. Ještě předtím v sobotu nizozemská vláda zakázala přistát v Rotterdamu šéfovi turecké diplomacie.

Oba členové turecké vlády chtěli v Nizozemsku agitovat mezi tureckou menšinou před referendem o kontroverzní turecké ústavní novele, která má posílit pravomoci hlavy státu. Nizozemsko i další západní státy se přitom stavějí zdrženlivě či přímo odmítavě ke snahám tureckých politiků získat podporu turecké diaspory pro změnu ústavy, která podle svých kritiků poskytne prezidentovi postavení neomezeného vládce.

V referendu, které se bude konat 16. dubna, budou turečtí voliči rozhodovat o ústavní reformě, která má mimo jiné posílit pravomoci hlavy státu a zasáhne i do volebního systému a justice.

Prezident Recep Tayyip Erdogan, který byl před svým zvolením do čela státu v roce 2014 dlouholetým premiérem, usiluje o posílení pravomocí svého úřadu, jež byl dosud spíše ceremoniální funkcí. Vládou navržená ústavní reforma, kterou již v lednu schválil parlament a v únoru i Erdogan, de facto změní současný parlamentní systém na prezidentský.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko Nizozemí diplomacie diplomatický spor mezi Nizozemskem a Tureckem

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.