reklama

Turecko by se podle Paříže mělo vyhnout provokacím. Kodaň doporučila odklad březnové návštěvy tureckého premiéra Binaliho Yildirima v Dánsku.

Ankara se o víkendu dostala do konfliktu především s Nizozemskem, které eskortovalo tureckou ministryni pro záležitosti rodiny jako nežádoucí osobu do Německa. Ještě předtím nizozemská vláda zakázala přistát v Rotterdamu šéfovi turecké diplomacie.

Dánský premiér Lars Lokke dnes kvůli diplomatické roztržce mezi Tureckem a Nizozemskem navrhl odložení návštěvy tureckého premiéra Binaliho Yildirima v Dánsku plánované na tento měsíc.

Demonstranti v Istanbulu dnes strhli z nizozemského konzulátu nizozemskou vlajku a nakrátko ji nahradili tureckou. Nizozemské ministerstvo zahraničí po incidentu upozornilo, že turecké úřady jsou zodpovědné za bezpečnost nizozemských diplomatů v Turecku. "Situace je nejasná. U tureckých úřadů jsme si stěžovali," uvedlo ministerstvo.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes uspořádl mítink ve francouzském městě Mety, kde žije početná turecká menšina. Francouzské úřady - na rozdíl od nizozemských - setkání umožnily s vysvětlením, že akce neohrožuje veřejný pořádek, a tak musí být s ohledem na svobodu shromažďování povolena.