reklama

Exilová skupina syrských ochránců lidských práv (SOHR) mezitím oznámila, že mrtvých je podle jejích zdrojů nejméně 74, včetně osmi dětí.

Většinu obětí tvořili iráčtí poutníci, ale zahynuli také syrští civilisté a vládní vojáci, dodala SOHR.

Koalice Tahrír aš-Šám v prohlášení podle Reuters uvedla, že útok spáchali dva její sebevražední atentátníci. Cílem měly být "provládní a íránské milice". Čin byl podle radikálů vzkazem Íránu, který patří mezi hlavní podporovatele syrského prezidenta Bašára Asada. Teherán podle koalice Tahrír aš-Šám podporuje Asadovu "tyranskou vládu".

Útok odsoudilo irácké ministerstvo zahraničí i humanitární představitel OSN v Sýrii Alí Zatárí. Útok na civilisty je podle něj "teroristickým činem, který musí odsoudit a odmítnout každý, kdo má svědomí".

Podle arabské televize Majádín byly při explozích zasaženy autobusy, které vezly šíitské poutníky na hřbitov Báb as-Saghír. Nálože vybuchly u tohoto hřbitova, který je jedním z nejstarších v Damašku a na němž jsou pohřbeni šíitští náboženští představitelé. Hřbitov leží jižně od historické části Damašku a podle stanice Majádín patří oblast v jeho okolí k dobře střeženým.

Na záběrech syrské státní televize bylo vidět krvavé skvrny na ulicích a několik poničených autobusů na parkovišti.