reklama

Celoroční údaj 652 mrtvých je o pětinu vyšší než počet mrtvých dětí z roku 2015. Navíc jde pouze o potvrzené a identifikované oběti, ale skutečný počet mrtvých může být vyšší. "Hloubka jejich utrpení je nepředstavitelná. V Sýrii se každodenně kvůli bojům dostávají do nebezpečí miliony dětí, jejich životy jsou obráceny vzhůru nohama," řekl Geert Cappelaere z UNICEF.

Třetina syrských škol není pro výuku použitelná - některé jsou poškozené, jiné obsazené ozbrojenými skupinami. Přímo ve školách nebo poblíž nich bylo loni zabito 255 dětí.

Organizace Save the Children minulý týden varovala, že se miliony syrských lidí ocitají v situaci "toxického stresu", která může přivodit celoživotní problémy v podobě mentálních problémů nebo návykového chování.

Dvě třetiny syrských dětí se dostaly do situace, v níž buď přišly o někoho blízkého, zažily útok na rodinný dům nebo byly samy v boji zraněny.

Podle UNICEF se v Sýrii rozkládá zdravotnický systém a přestává fungovat jakákoli podpora, což vede k tomu, že jsou děti nuceny pracovat, účastnit se bojů nebo vstupovat předčasně do manželství.