Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polská prokuratura předvolala Tuska, má vypovídat jako svědek

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Varšava - Staronový předseda Evropské rady Donald Tusk se má 15. března dostavit k výslechu jako svědek v případu bývalých vedoucích činitelů tajné služby z roku 2010. Oznámila to dnes polská prokuratura.

"Pan Donald Tusk byl předvolán jako svědek v případu vedeném proti bývalým šéfům vojenské kontrarozvědky (SKW), kteří byli obviněni ze spolupráce se zpravodajskými službami jiné země bez potřebného pověření předsedou vlády," sdělil prokurátor Michal Dzikański.

"Prezident Tusk bude ve středu 15. března na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Proto není možné, aby v ten den v Polsku vypovídal jako svědek," informoval dnes v Bruselu Tuskův mluvčí

Summit EU minulý týden v Bruselu přes tvrdý odpor Varšavy potvrdil Tuska na dalšího dva půl roku ve funkci "prezidenta EU". Podle Dziekańského výslech nemá nic společného se znovuzvolením Tuska. Předvolání i se stanoveným datem výslechu mu prý bylo posláno "už před nějakým časem".

List Gazeta Wyborcza s odvoláním na nejmenované zdroje uvedl, že vyšetřování je tajné a týká se generálů Janusze Noska a Piotra Pytla. Vyšetřována je prý premiérem neschválená spolupráce s Ruskem při organizaci bezpečného návratu polských vojáků z Afghánistánu a dohoda o výměně informací po leteckém neštěstí u ruského Smolenska.

Tuskovo předvolání je podle prokuratury nezbytné, "protože v materiálech tajných služeb není jeho souhlas - jako šéfa vlády - se spoluprací s Ruskem". "Vyšetřovatelé se musí ujistit, zda Tusk o aktivitách SKW věděl," citovala Gazeta Wyborcza mluvčího prokuratury.

Témata:  Donald Tusk Polsko EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy