Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané v Jižní Koreji rozmístí útočné drony

Dron U.S. AIR FORCE
Dron U.S. AIR FORCE
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Washington - Pentagon oznámil, že Spojené státy zahájily přípravy na trvalé rozmístění útočných bezpilotních letounů Gray Eagle na letecké základně Kunsan, asi 180 kilometrů jižně od metropole Soulu.

Letouny Gray Eagle jsou pokročilejší verzí strojů Predator a jsou schopny nést čtyři střely vzduch-země Hellfire.

Americká armáda neupřesnila, kolik bezpilotních letounů bude v Jižní Koreji působit, ani kdy přesně budou stroje do země vyslány. Armáda nyní připravuje infrastrukturu. Letka by měla být aktivní počátkem příštího roku.

"Letouny významně zvýší průzkumné schopnosti amerických sil v Jižní Koreji," prohlásil mluvčí amerických sil v Jižní Koreji Christopher Bush. Nejmenovaný jihokorejský vojenský činitel tiskové agentuře Jonhap řekl, že bezpilotní letouny rovněž zvýší možnosti spojenců zasáhnout pozemní cíle v KLDR.

Spojené státy mají od korejské války z let 1950-1953 v Jižní Koreji rozmístěno 28.500 vojáků. Severní a Jižní Korea zůstávají technicky ve válečném stavu, protože konflikt nevyl ukončen řádnou mírovou dohodou.

Témata:  Jižní Korea U.S. AIR FORCE "bezpilotní letouny ""drony""" Drony

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.