Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skotská premiérka Sturgeonová požádá o svolení k novému referendu

Skotská vlajka
Skotská vlajka
Foto: Pixabay

Londýn - Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová trvá na novém referendu o nezávislosti Skotska a chce příští týden požádat skotský parlament o svolení, aby se mohlo plebiscit konat. Edinburgh nesouhlasí s brexitem, který by měl oficiálně odstartovat koncem března.

Sturgeonová nedávno žádala vládu v Londýně, aby se Skotsko mohlo do jednání s Bruselem zapojit a uzavřít s EU vlastní dohodu. Argumentovala tím, že v referendu o brexitu loni obyvatelé Skotska na rozdíl od Angličanů hlasovali jasně pro setrvání v unii. Premiérka Theresa Mayová ale na její požadavky nepřistoupila.

Nynější průzkumy ukazují, že poměr mezi zastánci a odpůrci odtržení Skotska je půl na půl. První referendum přitom skončilo poměrem 45 ku 55.

"Příští týden požádám skotský parlament, aby mi povolil dohodnout se s britskou vládou na procesu, který umožní skotskému parlamentu posoudit referendum o nezávislosti (Skotska na Velké Británii)," řekla Sturgeonová ve skotské metropoli Edinburghu. Skotský parlament by podle ní měl upřesnit termín nového referenda koncem tohoto roku, případně začátkem roku příštího.

"Další referendum by rozdělovalo obyvatele a způsobilo ekonomickou nejistotu v té nejhorší možné době (pro Británii)," reagoval dnes mluvčí Mayové.

Konečné rozhodnutí o tom, zda Skotsko může mít druhé referendum, přísluší parlamentu v Londýně, v němž má Mayová většinu. Podle některých expertů si ale britská premiérka nejspíš nebude moci dovolit případnou oficiální žádost Skotska odmítnout. Hrozila by totiž ústavní krize a posílení separatistických tendencí ve Skotsku.

"Mayová může referendu jen těžko zabránit, protože by hrozilo, že tím dotlačí veřejné mínění (ve Skotsku) k nezávislosti," varoval politolog Mark Diffley z ústavu Ipsos Mori. Za nejpravděpodobnější označil, že Mayová bude s novým hlasováním souhlasit, ale jen za určitých podmínek. Například, že se referendum nemůže konat, dokud neskončí brexit, který by měl vyvrcholit dohodou Londýna s EU někdy v roce 2019.

Témata:  skotské referendum Skotsko Nicola Sturgeonová

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.