Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rutte si nemyslí, že Ankara chtěla ovlivnit nizozemské volby

Tony Abbott, australský premiér a Mark Rutte, předseda vlády a šéf Rady ministrů Nizozemského království
Tony Abbott, australský premiér a Mark Rutte, předseda vlády a šéf Rady ministrů Nizozemského království
Foto: pm.gov.au

Amstedam - Již tuto středu rozhodnou Nizozemci o složení nového parlamentu. Premiér "země tulipánů" Mark Rutte si nemyslí, že Turecko mělo v úmyslu ovlivnit nadcházející hlasování. Ankara a Haag právě procházejí vážnou diplomatickou roztržkou.

Premiér dodal, že Turci v Nizozemsku jsou nizozemští, a ne turečtí občané, a že jeho země nebude s Ankarou vyjednávat, pokud jí bude Turecko vyhrožovat.

Nizozemské úřady v sobotu vyhostily tureckou ministryni. Ještě předtím nizozemská vláda zakázala přistát v Rotterdamu šéfovi turecké diplomacie Mevlütu Çavuşogluovi.

Rutte také vyzval Nizozemce, aby zastavili "nesprávný populismus". Podle něj totiž reálně hrozí, že středeční volby vyhraje krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse. "Vzpomeňte si na brexit. Všichni jsme si mysleli, že se to nemůže stát. Vzpomeňte si na americké volby," řekl Rutte.

Témata:  Mark Rutte 1 Geert Wilders Nizozemí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy