reklama

O obvinění dnes informoval teheránský prokurátor Abbás Džafarí Dolatabádí. Nezveřejnil jména, ale sdělil, že manželé vlastnili v Teheránu uměleckou galerii, v níž pravidelně přijímali zahraničních představitele a diplomaty. Pár byl zatčen loni v létě.

V podzemí galerie se našlo 4000 litrů alkoholu, jehož konzumaci islám nedovoluje. Obviněný pár se hlásí k zoroastrismu, jehož vyznavači mají v Íránu dovoleno mít u sebe alkohol, ale pouze pro vlastní potřebu. Nesmějí ho nabízet muslimům.

V lednu Dolatabádí oznámil, že v teheránských věznicích si odpykává tresty na 70 špionů. Mnozí jsou lidé s dvojím občanstvím, které Írán neuznává a osoby soudí jako Íránce.

Známý je třeba případ Britky íránského původu Nazanin Zaghariové-Ratcliffeové, která byla loni odsouzena k pětiletému trestu za pokus o svržení íránského režimu. Žena pracovala pro nadaci Thomson Reuters, zaměřenou na školení pro novináře a lidskoprávní témata. Do Íránu přijela se svou dvouletou dcerou, která byla předána prarodičům. Propuštění se žena pokoušela dosáhnout třeba i hladovkou, podle posledních zpráv rodiny se její fyzický stav velmi zhoršil.

Loni v říjnu dostali syn a otec Namaziovi desetileté tresty za špionáž a spolupráci s americkou vládou. Syna Siamak je americký podnikatel a zatčen byl v roce 2015, když přijal navštívit íránské příbuzné. Otci Baquerovi, který žil dlouhodobě v USA, je 80 let a v minulosti pracoval pro UNICEF.