Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Husní Mubarak bude propuštěn z domácího vězení, rozhodl egyptský soud

Husní Mubarak s Georgem W. Bushem jr.
Husní Mubarak s Georgem W. Bushem jr.
Foto: whitehouse.gov **www.whitehouse.gov**

Káhira – Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak, který byl svržen v roce 2011 během takzvaného arabského jara, bude propuštěn z domácího vězení ve vojenské nemocnici. Dnes o tom rozhodl tamní veřejný žalobce.

O rozhodnutí žalobce dnes informovala agentura Reuters s odkazem na soudní zdroje. Mubarak byl v roce 2012 odsouzen k doživotnímu vězení za podíl na vraždách demonstrantů v roce 2011. Tehdejší revolta v rámci takzvaného arabského jara ukončila Mubarakovu 30 let trvající vládu v zemi. Nejvyšší egyptský odvolací soud v Káhiře 2. března pravomocně zprostil Husního Mubaraka obvinění. Už dříve byl exprezident shledán vinným ze zpronevěry.

Mubarak byl v červnu 2012 odsouzen k doživotnímu vězení za podíl na smrti skoro 850 lidí při nepokojích, jež vedly k jeho pádu. V lednu 2013 přijal kasační soud Mubarakovo odvolání a nařídil nový proces. V srpnu téhož roku byl exprezident propuštěn z vazby do domácího vězení ve vojenské nemocnice jižně od Káhiry. V listopadu 2014 soud v opakovaném řízení Mubaraka zprostil viny. Proti exprezidentově osvobození se odvolal žalobce a loni byl nařízen teď již ukončený nový proces.

Mubarak čelil stíhání i za zpronevěru více než 13 milionů eur (asi 351 milionů Kč) z rozpočtu prezidentských paláců. V tomto řízení byl v květnu 2014 odsouzen ke třem rokům vězení. Odvolací soud sice rozsudek v lednu 2015 zrušil, ale i v novém procesu byl exprezident v květnu 2015 opět odsouzen na tři roky vězení, trest potvrdil i odvolací soud.

Témata:  Husní Mubarak Egypt

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy