reklama

Podle turecké agentury Anadolu Çelik argumentuje tím, že unie prý nesplnila vlastní závazky. Ministr se tak vyjádřil v době kulminujícího napětí mezi Tureckem a Nizozemskem, které zakázalo tureckým vládním činitelům agitovat na svém území kvůli dubnovému referendu o posílení pravomocí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

EU s Tureckem uzavřely před rokem dohodu, která umožnila zastavit příliv uprchlíků a migrantů převážně z Asie přes Řecko do zbytku Evropy. Unie se mimo jiné zavázala pomoci Turecku s finančními náklady souvisejícími s pobytem statisíců běženců a přistěhovalců na jeho území. Právě tato pomoc ale podle Ankary vázne.

„Podle mého názoru by se měla přehodnotit otázka (kontroly) pozemních (hraničních) přechodů," podotkl dnes Çelik. Naopak dohled nad mořskými hranicemi s Řeckem by měl podle něj být zachován kvůli příliš častým neštěstím, které si vyžádaly již stovky lidských životů.

Kromě toho Turecku také vadí, že příliš nepokračují přístupové rozhovory směřující k jeho vstupu do EU. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová upozornila, že jednání leta váznou a že na jejich vývoj bude mít vliv i turecké referendum, které Brusel v zásadě kritizuje, protože slibuje větší koncentraci moci v rukou jednoho člověka.