reklama

Dětský fond OSN (UNICEF) dnes také oznámil, že loni přišlo v syrských bojích o život 652 dětí, což je nejvíce dětských obětí za rok od začátku války v roce 2011.

Skupina SOHR, která situaci monitoruje z Británie přes své místní kontakty v Sýrii, uvedla, že má zdokumentováno přes 321.000 zabitých osob od začátku válku. Dalších více než 145.000 lidí je evidováno jako pohřešovaní.

Vládní jednotky a jejich spojenci, k nimž patří Rusko, Írán a libanonské hnutí Hizballáh podle SOHR zabily přes 83.500 civilistů, z toho 14.600 podlehlo mučením ve věznicích. Syrští povstalci podle SOHR zabili přes 7000 civilistů.

Radikálové z organizace Islámský stát (IS), která využila chaosu během války a dobyla značná území v Sýrii i sousedním Iráku, zabili podle údajů SOHR přes 3700 civilistů.

Syrská krize vypukla v březnu 2011 demonstracemi proti vládě prezidenta Bašára Asada. Násilné potlačení protestů vedlo k ozbrojenému povstání, které přerostlo v občanskou válku. Jejím důsledkem byla největší uprchlickou krizi od druhé světové války.

Své domovy muselo opustit přes 12 milionů lidí, z toho na 4,8 milionu uprchlo do zahraničí. Nejvíce běženců ze Sýrii je nyní v Turecku - asi 2,7 milionu lidí, přes milion jich pobývá v Libanonu a téměř milion v Jordánsku.