reklama

Kancléřka to dnes večer sdělila novinářům krátce předtím, než měla původně za oceán odletět. Bílý dům posléze informoval, že schůzka byla přeložena na pátek. Půjde o první osobní jednání Merkelové a Trumpa.

"Cesta je (pro dnešek) zrušena," řekla novinářům Merkelová. Let odřekla těsně před startem, v letadle byl již novinářský doprovod. Merkelová podle deníku Bild vtipkovala, že by se nechtěla dostat do situace, kdy by byla v Bílém domě zcela sama, neboť zaměstnanci zůstanou kvůli očekávané sněhové bouři doma.

Podle agentury DPA dodala, že před špatným počasím na východě USA ji varoval telefonicky sám Trump.

Prezident o blížící se silné bouři informoval i na svém twitterovém účtu. „Všichni na východním pobřeží buďte opatrní a sledujte místní úřady, protože se blíží silná bouře," napsal.

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer posléze oznámil, že schůzka původně plánovaná na úterý se překládá na pátek. Již dříve média informovala, že oba státníci mají probírat řadu témat - od Sýrie přes vztahy s Ruskem a Čínou až po vzájemnou obchodní bilanci.

Berlín zatím páteční termín oficiálně nepotvrdil. Pokud se setkání uskuteční skutečně v pátek, jak se předpokládá, bude Merkelová chybět na večerním vojenském rozloučení s německým prezidentem Joachimem Gauckem. Tomu v sobotu končí pětileté funkční období, po kterém odchází do politického důchodu.

i.