Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace v Německu je na maximum od srpna 2012

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Berlín - Meziroční míra inflace v Německu se dostala nejvýše od srpna 2012, když podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu v zemích EU v únoru vystoupila na 2,2 procenta. Nyní se čeká, jak zareaguje Evropská centrální banka (ECB).

Proti lednu se ceny zvýšily o 0,7 procenta. V lednu meziroční inflace činila 1,9 procenta. Podle neharmonizovaných údajů ceny meziročně vzrostly také o 2,2 procenta. Proti lednu se pak zvýšily o 0,6 procenta.

Ceny potravin se v únoru meziročně zvýšily o 4,1 procenta, ceny alkoholických nápojů a tabáku pak o 2,3 procenta.

Inflace v Německu se tak poprvé od září 2012 dostala nad úroveň oficiálního cíle ECB pro celou eurozónu. To by mohlo banku přimět k tomu, aby začala uvažovat o postupném zpřísňování měnové politiky.

Silný růst inflace v Německu by mohl zvýšit tlak na zpřísňování měnové politiky v eurozóně, zvláště před zářijovými volbami v Německu. Ke kritikům uvolněné měnové politiky ECB patří například šéf německé centrální banky Jens Weidmann.

Témata:  inflace Německo European Central Bank (ECB) EUR (euro)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy