Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihokorejská exprezidentka přišla o imunitu. Skončí ve vězení?

Pak Kun-hje
Pak Kun-hje
Foto: CNN

Soul - Jihokorejská exprezidentka Pak Kun-hje má být předvolána k výslechu jako podezřelá v korupční kauze, která vedla k jejímu sesazení. Prokuratura ji viní z úplatkářství, vydírání a zneužití moci.

Korupční skandál se točí kolem důvěrnice odvolané prezidentky Čche Son-sil, která čelí podezření, že s využitím svých vazeb na hlavu státu nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů nadacím, které ona sama řídila. Bývalá prezidentka se podle prokuratury na braní úplatků přímo podílela. Do skandálu je zapletena také největší jihokorejská firma Samsung Group; soud s jejím šéfem I Če-jongem začal ve čtvrtek.

Ústavní soud minulý týden uvedl, že Pak Kun-hje rovněž porušila zákony, když nechala svou důvěrnici Čche Son-sil zasahovat do státních záležitostí, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci.

Bývalou hlavu státu nyní již nechrání imunita. Prokuratura uvedla, že ve středu exprezidentce sdělí datum výslechu. Exprezidentka doposud vinu popírala, a když byla ještě ve funkci, odmítla odpovídat na otázky vyšetřovatelů.

Témata:  Pak Kun-hje 1 Jižní Korea

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy