Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nečinnost ze strany USA je zarážející. Ke zlepšení vztahů asi nedojde, tvrdí Moskva

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Téměř dva měsíce je Donald Trump oficiálně prezidentem Spojených států, dodnes se ale neuskutečnila plánovaná schůzka mezi ním a ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle Ruska je nečinnost ze strany USA zarážející a Moskva zlepšení vztahů už neočekává.

Narovnání vztahů mezi východem a západem byla jedna z hlavních věcí, která se očekávala po zvolení Donalda Trumpa do čela USA. Nic takového se ale zatím neděje a v budoucnu se asi ani nestane. Moskva je totiž z přístupu amerického prezidenta zklamaná.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov vyjádřil pro CNN frustraci nad bezvýslednou vládou Trumpa. Jeho zvolení sice Rusko přivítalo a i Trump se o Putinovi vyjadřoval obdivně, výzvy ke zlepšení rusko-amerických vztahů ale vzbudily plané naděje na změnu.

Peskov tvrdí, že k žádnému posunu dosud nedošlo. "Naneštěstí nemáme ani bližší informace o tom, kdy nějaký dialog začne," dodal Peskov. Trumpova vyjádření ohledně Ruska během předvolební kampaně vedly ke spekulacím, že by Spojené státy mohly stáhnout sankce uvalené vůči Rusku v souvislosti s jeho zasahováním do ozbrojeného konfliktu na Ukrajině.

Navzdory mohutným prohlášením Trumpa chybí konkrétní činy a Rusko se domnívá, že šlo pouze o prázdné řeči. Kreml navíc tvrdí, že míč je nyní na americké straně pomyslného hřiště a jakoukoliv iniciativu ve zlepšení vztahů z jeho strany odmítá. "Rusko nebude nikdy iniciovat řešení této problematiky," dodal Peskov.

Přesto lze vypozorovat, že Trump se s Putinem sejít chystá, zřejmě na to ale zatím není připraven. Chce například s německou kancléřkou Angelou Merkelovou mluvit o tom, jak s ruským vládcem vycházet. Problém ale mohou být i jeho ministři, kteří Trumpa od navazování bližších vztahů s Ruskem odrazují.

Trump navíc několikrát změnil svou rétoriku vůči Rusku. Nedává kauza údajných uniklých dokumentů CIA, které zveřejnil server WikiLeaks, ukázala, že Spojené státy sledovaly také Rusko. To Trumpa znepokojilo, více ale celou událost nekomentoval. Navíc dlouhodobě popíral, že by za údajnými hackerskými útoky na Spojené státy mělo stát právě Rusko, nakonec ale i on sám přiznal, že tato možnost je reálná.

Rusko však podle některých médií mělo zájem na tom se Spojenými státy vycházet. Spekulovalo se například o tom, že Moskva zvažuje, že by vydala amerického whistleblowera stojícího za únikem důvěrných informací Edwarda Snowdena do Spojených států. 

Podle amerických tajných služeb Moskva o předávce uvažovala už od zvolení Donalda Trumpa prezidentem. Tehdy se ale domnívala, že Trump stojí o stabilizaci americko-ruských vztahů. 

Témata:  USA Rusko Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy