Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko si nebere servítky: Američané, jen ponižujete sami sebe

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva – Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov se opět velmi ostře pustil do Američanů. Odsoudil slova o tom, že za kybernetickými útoky na některé instituce stojí Rusko. Podle jeho slov je to nemožné a dodává, že Američané pouze sami sebe ponižují.

Peskov v rozhovoru pro CNN popřel jakoukoliv spolupráci mezi ruskou vládou a předsedou kampaně Donalda Trumpa. Svou posedlostí ohledně ruského vměšování Američané sami sebe pouze ponižují, myslí si.

„Odpověď je velmi jednoduchá. Ne,“ uvedl ruský mluvčí Dmitrij Peskov, když byl dotázán na kontakty mezi zástupci Ruska a členy Trumpovy kampaně. „A skutečnost, že je Rusko v tomto smyslu démonizováno, je pro nás velmi zvláštní. Opravdu nás to mrzí, protože to - celá ta situace - nás odvádí ze snahy zlepšit naše vztahy,“ myslí si mluvčí Kremlu.

Americká zpravodajská komunita identifikovala Rusko jako viníka série kybernetických útoků v průběhu prezidentských voleb a došla k závěru, že Kreml se snažil pomoci Trumpovi vyhrát volby nad demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou. Peskov, který trvá na tom, Putinova vláda nemá žádné úmysly vměšovat se do vnitřních záležitostí jiné země, uvedl, že Kreml se najednou stal pro USA „noční můrou", čímž se podle něj USA pouze ponižují.

„Upřímně nemůže pochopit, proč Američané a američtí politici zahájili tento proces sebeponižování. Ponižujete sami sebe, když říkáte, že nějaká země může zasahovat do vašeho volebního procesu,“ tvrdil Peskov pro CNN. Pro Kreml by podle něj bylo „jednoduše nemožné“ tak snadno ovlivnit volby v „nejmocnější zemi na světě“ s „velmi, velmi stabilní politickou tradicí."

Kongresové výbory zahájily jednání související s Ruskem a rozsahem případných vazeb mezi Trumpovými spolupracovníky a ruskými úředníky. Několik lidí z prezidentského štábu se mělo sejít se Sergejem Kisliakem, ruským velvyslancem ve Spojených státech. Je mezi nimi i bývalý poradce pro národní bezpečnost Michael Flynn a ministr spravedlnosti Jeff Sessions..

Peskov trvá na tom, že předmětem diskusí nebylo nic neobvyklého. „To je jeho práce. Mluvil o bilaterálních vztazích" řekl Peskov o Kisliakovi. „Mluvil o tom, co se děje ve Spojených státech, abychom to v Moskvě lépe chápali. To je to, co dělá každý velvyslanec Ruska v zahraničí, každý velvyslanec Spojených států v zahraničí, mimo jiné i v Moskvě,“ dodal Peskov.

Témata:  Rusko Dmitrij Peskov USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.